Archaeology Above and Below 2015

| Time | | Topic | Speaker | Affiliation |
|---------------|---------|--|----------------------|---|
| Saturday 11th | | | | |
| 09.30 am | 30 min | Registration | | |
| 10.00 am | 15 min | Opening Address & Welcome to the Conference | Daniel Curley | Rathcroghan Visitor Centre |
| 10.15 am | 15 min | Recording Graveyards in Co. Roscommon | Nollaig Feeney | Heritage Officer, Roscommon County Council |
| 10.30 am | 15 min | Break | | |
| Chairperson | | | Nollaig Feeney | |
| 10.45 am | 30 min | The Potential and Power of Community Archaeologies of the Recent Past: A Burren Story | Maggie Ronayne | Dept. of Archaeology, National University of Ireland, Galway |
| 11.15 am | 30 min | Our Monuments are Everybody's Monuments | Clare Tuffy | Visitor Services Manager - OPW |
| 11.45 am | 15 min | Break | | |
| 12.00 pm | 30 min | How can archaeological remote sensing be used by schools and local community and heritage groups? | Kevin Barton | Landscape & Geophysical Services |
| 12.30 pm | 30 min | Kilberry Amenity & Heritage Group: further community surveys, "The ringfort" concludes a trilogy of events | Justin Kenny | Kilberry Amenity & Heritage Group |
| 1.00 pm | 30 min | Ogham in 3D and surveying Oweynagat | Dr. Nora White | Prinicipal investigator, the Ogham in 3D Project |
| 1.30 pm | 1 hour | Lunch Break | | |
| Chairperson | | Technical Session | Kevin Barton | |
| 2.30 pm | 15 min | Kite Aerial Photography, how to get started, its uses, and safety | Jim Knowles | West Lothian Archaeological Trust |
| 2.45 pm | 15 min | LiDAR and mapping data for Community use | Dominic Cronin | Ordnance Survey of Ireland |
| 3.00 pm | 15 min | KAP in Co. Roscommon, and best practice in flying kites | Frank Scott | P.R.O., Roscommon Heritage Group |
| 3.15 pm | 15 min | A whistle stop tour of some high profile archaeological monuments with Kite and Camera | Christy Lawless | Member of IAI; Member of IQUA; Field Archaeologist |
| 3.30 pm | 15 min | Kite Aerial Photography in the near and thermal infra-red | John Wells | Scottish National Aerial Photography Scheme & West Lothian Archaeological Trust |
| 3.45 pm | 15 min | Break | | |
| Chairperson | | | Daniel Curley | |
| 4.00 pm | 30 min | Exploring the townscapes of Medieval Roscommon | Brian Shanahan | National University of Ireland, Galway |
| 4.30 pm | 30 min | Looking closely at some castle-sites in Co. Roscommon | Karen Dempsey | Doctoral Researcher, Irish Research Council, School of Archaeology, University College Dublin |
| 5.00 pm | 30 min | The Route of Táin Bó Cúailnge Redux | Paul Gosling | Department of Heritage and Tourism, Galway-Mayo Institute of Technology |
| 5.30 pm | 15 min | Break | | |
| 5.45 pm | Keynote | Viewing the ceremonies and kings of Rathcroghan from afar: the people's perspective | Dr. Edel Bhreathnach | CEO, The Discovery Programme |
| 7.00 pm | | Conference Dinner: Rathcroghan Visitor Centre | | |

| Sunday 12th | | | | |
|-------------|----------------------|--|----------------------|--|
| 10.15 am | 15 min | Registration | | |
| Chairperson | | | Jim Knowles | |
| 10.30 am | 30 min | Preliminary Results from the Prehistoric Burial Mounds of County Westmeath project, 2012-2014 | Dr. David McGuinness | Independent Archaeological Researcher |
| 11.00 am | 30 min | Levallinree Crannog Settlement, Turlough, Co Mayo | Christy Lawless | Member of IAI; Member of IQUA; Field Archaeologist |
| 11.30 am | 15 min | Break | | |
| 11.45 am | 30 min | Using open source and low cost software to visualize photographs and LiDAR data from archaeological sites | Kevin Barton | Landscape & Geophysical Services |
| 12.15 pm | 1 hr | Lunch Break | | |
| 1.15 pm | 2 hr | Workshops | | |
| | Parallel Sessions | A series of demonstrations of different remote sensing techniques will take place in the vicinity of the Carns Medieval Complex, allowing attendees to see and use the equipment discussed during Saturday's technical session | | |
| 3.30 pm | 1 hr 30 min | Tour of the Carns Medieval Complex | Brian Shanahan | National University of Ireland, Galway |
| 5.00 pm | | Close of Conference | | |



For more information, go to: www.rathcroghanconference.com www.arcland.eu





