Archaeology Above and Below

Time		Topic	Speaker	Affiliation
Friday 4th			op cance.	
8.00 pm		Informal Meet & Greet: Percy French Hotel, Strokestown	Lora O'Brien	Rathcroghan Visitor Centre
Saturday 5th				
9.30 am	15 min	Registration		
9.45 am	15 min	Introduction and Welcome to the Conference	Lora O'Brien	Rathcroghan Visitor Centre
10.00 am	15 min	ArchaeoLandscapes Europe Project	Axel G. Posluschny	ArchaeoLandscapes Europe
10.15 am	30 min	"Rathcroghan - Community Setup of Centre"	Lora O'Brien	Rathcroghan Visitor Centre
10.45 am	15 min	Break		
Chairperson		Axel G. Posluschny - ArchaeoLandscapes Europe		
11.00 am	30 min	"Rumour has it"	Justin Kenny	Kilberry Amenity & Heritage Group, Co. Meath
11.30 am	30 min	"Balla Archaeological Remote Sensing Project; an Innovative Transition Year Module"	Kevin Barton	Landscape & Geophysical Services/Balla Secondary School
12 noon	15 min	Break		
12.15 pm	30 min	"The Atlas of Hillforts in Britain and Ireland - An Exercise in Citizen Science"	lan Brown	University of Oxford
12.45 pm	30 min	"Mapping and Interpreting the archaeology of the Blackstairs Mountains through Aerial Remote Sensing & Citizen Science"	Seamus O'Murchu	UCD School of Archaeology/ArchaeoLandscapes Europe
1.15 pm	15 min	"LiDAR and Mapping Data for Community use"	Dominic Cronin	Ordnance Survey Ireland
1.30 pm	1 hr 15 min	Lunch Break		
Chairperson		lan Brown - University of Oxford		
2.45 pm	30 min	"Moygara Castle Research Project - A 21st century look at the 16th Century O'Gara Stronghold in South Sligo"	PJ O'Neill	Moygara Castle Research Project
3.15 pm	30 min	"Historical Studies Of Great Island, Co. Wexford Using LiDAR And Remote Sensing"	John Flynn	The Sliabh Coillte Heritage Group
3.45 pm	15 min	Break		
4.00 pm	30 min	"Airborne LiDAR for Archaeology"	Ralf Hesse	State Office for Cultural Heritage Baden- Württemberg, Germany
4.30 pm	30 min	"Dundonnell Castle: A neglected and misinterpreted monument in the South Roscommon landscape"	Daniel Curley	Rathcroghan Visitor Centre/National University of Ireland, Galway
5.00 pm	15 min	Break		
5.15 pm	30 min	"Is there life on MARS? - Drogheda Museum and the Millmount Archaeological Remote Sensing (MARS) project"	Betty Quinn & Brendan Matthews	Drogheda Museum Millmount
7.00 pm		Conference Dinner: Rathcroghan Visitor Centre	Brian Hall	Limited to 25 people

Sunday 6th				
10.00 am	15 min	Registration		
Chairperson		Jim Knowles - West Lothian Archaeological Trust		
10.15 am	30 min	"The Scottish National Aerial Photography Scheme"	John Wells	West Lothian Archaeological Trust
10.45 am	30 min	"Archaeological Fieldwalking for Community and Heritage Groups"	Conor Brady	Dundalk Institute of Technology
11.15 am	15 min	Break		
11.30 pm	30 min	"Rathcroghan, royal site unlike any other"	Joe Fenwick	National University of Ireland, Galway
12.00 pm	30 min	"Recent Geophysical Studies at Rathcroghan"	Eve Daly	National University of Ireland, Galway
12.30 pm	1 hr	Lunch Break		
1.30 pm	2 hr	Workshops		
Rathcroghan Café	Parallel Sessions	Exhibition of Lithics recovered from fieldwalking	Conor Brady	Dundalk Institute of Technology
Rathcroghan Café	Parallel Sessions	Poster Display	Various	Various
Tulsk Fort	Parallel Sessions	Kite Aerial Photography Demonstration	John Wells/Jim Knowles/Heidi Walker	West Lothian Archaeological Trust
Tulsk Fort	Parallel Sessions	Geophysics Demonstration	Eve Daly/Kevin Barton	National University of Ireland, Galway/Landscape & Geophysical Services
3.30 pm	1 hr 30 min	Tour of the Sites of Rathcroghan	Gary Dempsey	Rathcroghan Visitor Centre
5.00 pm		Close of Conference		



For more information, check out: rathcroghanconference.com ballasecondaryschool.com www.arcland.eu





