

Rathcroghan Conference 2020 Archaeology Above & Below

28th-29th March
Hosted by Rathcroghan Visitor Centre, Tulsk, Castlerea, Co. Roscommon
www.rathcroghanconference.com

Time	Duration	Торіс	Speaker	Affiliation
Saturday 28th				
9.00 am	30 minutes	REGISTRATION		
9.30 am	10 minutes	Introduction	Daniel Curley & Prof. Thomas Kador	Rathcroghan Visitor Centre; University College London
9.40 am	20 minutes	Shining a laser over the past	Robert Loughran	Bluesky International Ltd.
10.00 am	30 minutes	The Geological Heritage Audits and their benefit to communities	Matthew Parkes & Robbie Meehan	National Museum of Ireland; Talamh Ireland
10.30 am	15 minutes	BREAK	Please make your Soup & Sandwin	ch order during this period
10.45 am	30 minutes	Combing web mapping services and remote sensing techniques to settle a local question in Co. Meath!	Justin Kenny	Kilberry, Co. Meath
11.15 am	30 minutes	Pits and Pitfields, Not Again!	Martin A. Timoney & Kevin Barton	Research Archaeologist; Archaeological Geophysicist
11.45 am	30 minutes	What's in a Name? The Westmeath Field Names Recording Project	Melanie McQuade & Peter Cunningham	Heritage Officer, Westmeath County Council; Drumraney, Co. Westmeath
12.15 pm	40 minutes	LUNCH BREAK		
12.55 pm	20 minutes	The excavation of a multiperiod site at Shankill	Ros Ó Maoldúin	Archaeological Management Solutions
1.15 pm	30 minutes	The Archaeology and the History of Nobber from the Mesolithic Age to the Nineteenth Century	Tommy Finegan	Saint Johns Old Cemetery Conservation Group, Nobber, Co. Meath
1.45 pm	30 minutes	Reeling in the Years: 'Drumgoon Hill in its historic landscape'		Drumgoon Hill Old Graveyard Maintenance and Support Committee
2.15 pm	15 minutes	BREAK		
2.30 pm	20 minutes	Farming Rathcroghan – Sustainable agriculture in an archaeological landscape	Petra Kock-Appelgren	Project Manager, Farming Rathcroghan EIP
2.50 pm	20 minutes	The Cherish Project: climate change and community archaeology	Linda Shine	Cherish Project, Discovery Programme
3.10 pm	15 minutes	Round Table Discussion: Special Irish Edition of the Journal of Community Archaeology	All in attendance, led by Prof. Kador	
3.25 pm	10 minutes	BREAK		
3.35 pm	30 minutes	Cúchulainn and the Standing Stone OR How to Ground Verify a Myth	Paul Gosling	Independent Researcher
4.05 pm	30 minutes	An overview of the community projects engaged in by Kilberry Amenity and Heritage Group	Justin Kenny	Kilberry Amenity and Heritage Group
4.35 pm	30 minutes	The role of the university in community archaeology – from classroom to Caherconnell	Dr. Michelle Comber	Archaeology, NUI, Galway
5.05 pm	10 minutes	BREAK		
5.15 pm	40 minutes	The paradox of community archaeology: lessons for Ireland (Keynote Lecture)	Prof. Thomas Kador	University College London
7.00 pm		Conference Dinner: Rathcroghan Visitor Centre	5 Course Gala Meal, Limited Space	es - €25 ner nerson

Sunday 29th				
9.30 am	30 minutes	REGISTRATION		
10.00 am	30 minutes	Battle of Connacht, Ath an Chip, 1270		Carrick on Shannon Historical Society, Mohill Historical Society
10.30 am	30 minutes	Identifying the assembly places of medieval Tír Maine & Uí Maine	Daniel Curley	Rathcroghan Visitor Centre/PhD Candidate, NUI, Galway
11.00 am	15 minutes	BREAK	Please make your Soup & Sandwich order during this period	
11.15 am	30 minutes	The Mystery of the 'Rovaniemi Cross'	Kevin Barton	Landscape & Geophysical Services
11.45 am	30 minutes	Maths Meets Myths: Misappropriation of Mythology in the Midlands	Prof. Ralph Kenna	Coventry University
12.15 pm	30 minutes	Gaelic Slipper, Shoe and Boot	Con Connor	Celtic Shoes.ie
12.45 pm	30 minutes	We Shouted Go – The Development of Achonry Mullinabreena Community Enhancement Group	IFlaine Conrov	Achonry Mullinabreena Community Enhancement Group
1.15 pm	30 minutes	LUNCH BREAK		
		Conference Fieldtrip: The southern slopes of <i>Cruachan Aí -</i> Cashelmanannan, the Mucklaghs, Oweynagat and the enigmatic pitfields	Daniel Curley, Mike McCarthy, Kevin Barton & Martin A. Timoney	
4.30 pm		Close of Conference		





Conference Registration:

Full Weekend €35 per person Full Day (Sat. or Sun.) €25 per person
Lunch (Soup & Sandwiches), complimentary Tea/Coffee at breaks included in all prices

For more information and group rates, visit: www.rathcroghanconference.com or call: (071)9639268