

Rathcroghan Conference 2017 Archaeology Above & Below 8th-9th April Hosted by Rathcroghan Visitor Centre, Tulsk, Castlerea, Co. Roscommon www.rathcroghanconference.com

Time	Duration	Торіс	Speaker	Affiliation
Saturday 8th				
09.00 am	50 minutes	REGISTRATION		
09.50 am	20 minutes	Opening Address & Welcome to the Conference	Daniel Curley	Rathcroghan Visitor Centre
10.10 am	20 minutes	LiDAR and Mapping Data for Community Use	Dominic Cronin	Ordnance Survey Ireland
10.30 am	15 minutes	BREAK	Please make your Soup & Sandwich order during this period	
		Graveyard Studies		
10.45 am	30 minutes	Moybologue Graveyard: Below and Beyond	Brian Callaghan	Moybologue Historical Society
11.15 am	30 minutes	Testimony to the Past: Archaeology, Gravestones and Genealogy	Marie Monaghan, Padraic Kilduff, Fiona McGuire	Moore Heritage Group
11.45 am	30 minutes	Decorative Styles on Co. Roscommon Headstones	Mary B. Timoney	Independent Scholar
12.15 pm	15 minutes	BREAK		
		Heritage Council Adopt a Monument Projects		
12.30 pm	30 minutes	Gallows Hill, Co Waterford; Geophysical Survey Results 2016	Christina Knight, William Whelan and Sarah Lucas	Waterford County Museum
1.00 pm	20 minutes	Lismore Heritage Centre and the Round Hill Project	Mealla Fahey	Lismore Heritage Company
1.20 pm	60 minutes	LUNCH BREAK		
		Medieval Studies		
2.20 pm	30 minutes	Reading the ruins: sources and resources for studying medieval religious houses	Dr. Yvonne McDermott	History and Geography programme, GMIT Mayo Campus
2.50 pm	20 minutes	The value of LiDAR for archaeology, some evidence from local medieval monuments	Daniel Curley	Rathcroghan Visitor Centre/Taughmaconnell Heritage Group
		Wetland Studies		
3.10 pm	20 minutes	The Remote Sensing Investigations at Roscommon Crannóg	Frank Scott	Roscommon Heritage Group
3.30 pm	40 minutes	Lough More Bofeenaun Co Mayo - Crannóg, Fulachta Fiadh, Deer Traps and associated Archaeological Sites	Christy Lawless	Field Archaeologist
4.10 pm	10 minutes	BREAK		
		Parish Studies		
4.20 pm	40 minutes	The Placenames and Heritage of Cill Chomáin parish in north-west County Mayo	Uinsíonn Mac Graith and Treasa Ní Ghearraigh	Comhar Dún Chaocháin Teo
5.00 pm	15 minutes	BREAK		
		Keynote Lecture		
5.15 pm		Castles in Communities: the Ballintober Project, what, why and how	Dr. Niall Brady	Director, The Archaeological Diving Company Ltd and project director of Castles in Communities
7.30 pm		Conference Dinner: Rathcroghan Visitor Centre	5 Course Gala Meal, Li	imited Spaces - €25 per person

Sunday 9th				
9.30 am	15 minutes	REGISTRATION		
		Landscape Studies		
9.45 am	30 minutes	The Chase Through Time: Training Volunteers in an Area Of Natural Beauty	David Knight	Investigator, Aerial Investigation & Mapping, Historic England
10.15 am	30 minutes	People and Place: Recovering the lost Archaeology of the Slieve Aughty Uplands	Dr. Christy Cunniffe	Galway Community Archaeology
10.45 am	20 minutes	Time & Space in Rathcroghan	Chelsea Ryan	National University of Ireland, Galway
11.05 am	15 minutes	BREAK		
		Aerial Remote Sensing		
11.20 am	20 minutes	West Lothian: Above and below, a different perspective	Jim Knowles	Trust Archaeologist and Secretary of West Lothian Archaeological Trust
11.40 am	30 minutes	Rathcroghan; a view from above	Kevin Barton, Dr. Ralf Hesse & Dr Žiga Kokalj	Landscape & Geophysical Services; State Office for Cultural Heritage, Baden- Württemberg, Germany; Institute of Anthropological and Spatial Studies, Slovenia
12.10 pm	20 minutes	An Introduction to Archaeological Kite Aerial Thermography	Dr. John Wells	West Lothian Archaeological Trust and Scottish National Aerial Photography Scheme
12.30 pm	15 minutes	BREAK	Please make your Sou	p & Sandwich order during this period
		From the outside looking in - Monuments on the periphery of Rathcroghan		
12.45 pm	20 minutes	RASP: Rathkineely Archaeological Survey Project	Mike Croghan	Airview, Rathcroghan Tours
1.05 pm	15 minutes	Introduction to the Fieldtrip at Ballintober Castle, Co. Roscommon	Dr. Niall Brady	Director, The Archaeological Diving Company Ltd and project director of Castles in Communities
1.20 pm	40 minutes	LUNCH BREAK		
2.00 pm		Fieldtrip to Ballintober Castle, Co. Roscommon	Dr. Niall Brady	Director, The Archaeological Diving Company Ltd and project director of Castles in Communities
5.30 pm		Close of Conference		

An Chomhairle Oidhreachta The Heritage Council





Full Weekend €30 per person Full Day (Sat. or Sun.) €20 per person Lunch (Soup & Sandwiches), complimentary Tea/Coffee at breaks included in all prices



For more information and group rates, visit: www.rathcroghanconference.com or call: (071)9639268