

Rathcroghan Conference 2016 Archaeology Above & Below

16th-17th April

Hosted by Rathcroghan Visitor Centre, Tulsk, Castlerea, Co. Roscommon www.rathcroghanconference.com

Time	Duration	Торіс	Speaker	Affiliation
Saturday 16th				
09.00 am	50 minutes	REGISTRATION		
09.50 am	20 minutes	Opening Address & Welcome to the Conference	Daniel Curley	Rathcroghan Visitor Centre
10.10 am	20 minutes	LiDAR and mapping data for Community use	Dominic Cronin	Ordnance Survey Ireland
10.30 am	15 minutes	BREAK	Please make your Soup & Sandwich order during this period	
		Community Archaeology & Remote Sensing Session		
10.45 am	30 minutes	Resurrecting Monuments - Community Owned Archaeology	Paul Duffy	Grassroots Archaeology
11.15 am	30 minutes	Case Studies	Grassroots Members	Grassroots Archaeology
11.45 am	30 minutes	Exploring Gallowshill: A Community Project	Christina O'Connor, Eddie Cantwell & William Fraher	Waterford County Museum
12.15 pm	15 minutes	BREAK		
12.30 pm	30 minutes	Magnetic Gradiometry survey of the Kilmokea Enclosure, Great Island, Co Wexford	John Flynn	Sliabh Coillte Heritage Group
1.00 pm	30 minutes	Balsaw Hill Standing Stone - what lies beneath?	Ciara Reynolds & Justin Kenny	Kilberry Amenity & Heritage Group
1.30 pm	60 minutes	LUNCH BREAK	,	
2.30 pm	30 minutes	The community response to England's largest archaeological site	Alex Bellisario	CITiZAN (Coastal and Intertidal Zone Archaeological Network)
		Medieval Session		
3.00 pm	30 minutes	Ethnicity and lordship in Anglo-Norman Roscommon: time for a new model?	Prof. Tadhg O'Keeffe	University College Dublin
3.30 pm	30 minutes	Revisiting 'Onagh': some observations from the geophysical investigations at Dundonnell Castle	Daniel Curley	Rathcroghan Visitor Centre
4.00 pm	15 minutes	BREAK		
		Prehistoric Session		
4.15 pm	30 minutes	Fulacht Fiadh - Discovery and Prehistoric Cooking in Co Mayo.	Christy Lawless	Member of IAI; Member of IQUA; Field Archaeologist
4.45 pm	30 minutes	Footprints on a Landscape - Beltany	Mary Harte	Raphoe Community in Action/National University of Ireland, Galway
5.15 pm	15 minutes	BREAK		
5.30 pm	60 minutes (Keynote Lecture)	Radio Archaeology in Ireland - The History and Archaeology of the Marconi Telegraph Station, Clifden, Connemara, 1905-1923	Michael Gibbons & Shane Joyce	Field Archaeologist & Heritage Tourism Professional; Engineer and Historian
7.30 pm		Conference Dinner: Rathcroghan Visitor Centre	5 Course Gala Meal, Limited Spaces - €25 per person	

Live Music & Dancing in the Tulsk Inn from 10pm

Sunday 17th				
9.45 am	15 minutes	REGISTRATION		
		Terrestrial and Airborne Remote Sensing Session		
10.00 am	20 minutes	Archaeology in the Digital Age - Community Archaeology and 3D Museums	Gary Dempsey	RealSim Ltd / Virtual Heritage Network (VHN) Ireland
10.20 am	20 minutes	Schools Archaeological Remote Sensing (SARS) Project; Results and Future Plans	Kevin Barton & Christy Lawless	Landscape & Geophysical Services; Community Archaeologist
10.40 am	20 minutes	The use of surveying technologies for archaeological purposes	Ruth Nugent	Dublin Institute of Technology
11.00 am	20 minutes	Applications of Photogrammetry in Archaeology and Heritage Recording	Simon Dowling	Photographic Surveyor
11.20 am	20 minutes	BREAK	Please make your Soup & Sandwich order during this period	
11.40 am	30 minutes	Above and Below: The Full Story - Integrating Aerial Survey, Topographical Survey and Geophysics at Rathcroghan	Dr. Paul Naessens	Western Aerial Survey and Photographic Services
12.10 pm	20 minutes	My Year with KAP	John Campbell	Mayo Folklore Local Training Initiative
12.30 pm	20 minutes	Kite Aerial Photography as used in professional archaeology	Jim Knowles	West Lothian Archaeological Trust
12.50 pm	20 minutes	Scottish National Aerial Photography Scheme 2013-2016	Dr. John Wells	Scottish National Aerial Photography Scheme & West Lothian Archaeological Trust
1.10 pm	60 minutes	LUNCH BREAK		
2.10 pm	20 minutes	Results of the Kite Aerial Photography project at Rathra		Various contributions
2.30 pm		Walk & Talk of the multivallate enclosure of Rathra	Joe Fenwick	National University of Ireland, Galway
5.30 pm		Close of Conference		





Conference Registration:

Full Weekend €30 per person
Full Day (Sat. or Sun.) €20 per person
Lunch (Soup & Sandwiches), complimentary Tea/Coffee at
breaks included in all prices

For more information and group rates, visit: www.rathcroghanconference.com or call: (071)9639268