

## Rathcroghan Conference 2018

## Archaeology Above & Below

14th-15th April

Hosted by Rathcroghan Visitor Centre, Tulsk, Castlerea, Co. Roscommon www.rathcroghanconference.com

Time	Duration	Торіс	Speaker	Affiliation
Saturday 14th				
09.20 am	30 minutes	REGISTRATION		
09.50 am	10 minutes	Welcome and Introduction to the conference	Daniel Curley	Rathcroghan Visitor Centre
10.00am	30 minutes	Conference Launch: The contemporary pulse of Rathcroghan's ancient past	Prof. Muiris O Suilleabhain	Emeritus Professor, School of Archaeology, UCD; Member of the Heritage Council
		Graveyard Studies		
10.30 am	30 minutes	Moybologue 12 Months Later - What goes on in an old graveyard?	Brian Callaghan	Moybologue Historical Society
11.00 am	20 minutes	Restoration, Recording and Public presentation of Drumgoon Hill Old Graveyard, Cootehill, Co Cavan	Roseabby Mc Gorry & Lloyd Forde	Drumgoon Hill Old Graveyard Maintenance and Support Committee
11.20 am	15 minutes	BREAK	Please make your Soup & Sandwich order during this period	
		Heritage Council Adopt a Monument Projects		
11.35 am	30 minutes	Doon Fort Island Fortress – Secrets of the Jewel in Donegal's Crown	Paula Harvey/Natalie Lough	Ardara GAP Heritage and History Group
		Adopt A Monument Case Study		
12.05 pm	10 minutes	Lismore Heritage Centre and The Adopt a Monument Project	Mealla Fahey	Lismore Heritage Company
12.15 pm	20 minutes	Round Hill : Topography, Photogrammetry and Geophysical Surveys	Simon Dowling & Kevin Barton	Digital 3D Surveyor; Landscape & Geophysical Services
12.35 pm	20 minutes	Round Hill : Geology, GeoHazards and Risk Assessment	Kevin O'Callaghan	Dept of Business, Humanities and Technology, GMIT Mayo Campus
12.55 pm	10 minutes	Round Hill : Future Plans	Mealla Fahey	Lismore Heritage Company
1.05 pm	60 minutes	LUNCH BREAK		
		Late Prehistoric & Early Historic Ireland		
2.05 pm	30 minutes	Old as the hills: new evidence from hilltop sites in the wider Tara landscape	Dr. Roseanne Schot	The Discovery Programme
2.35 pm	30 minutes	Burial with the ancestors – Ferta in Early Medieval Ireland	Dr. Elizabeth O'Brien, FSA	Principal Researcher Mapping Death Project
		Na Tána - Cattle Raiding on a Grand Scale		
3.05 pm	30 minutes	Exploring the Nature of the <i>Fráoch Saga —</i> An Examination of Associations with the Legendary Warrior on Mag nAí	Mike McCarthy & Daniel Curley	Rathcroghan Visitor Centre
3.35 pm	15 minutes	BREAK		
3.50 pm	30 minutes	The Archaeological Sites Associated with the Táin Bó Fhliodhais	Anthony Brogan & Jim Henry	Táin Bó Fhliodhais Committee
4.20 pm	30 minutes	Aspects of the characters in Táin Bó Cuailnge	Colmán Ó Raghallaigh	Cló Mhaigh Eo
4.50 pm	30 minutes	By Day and Night: Route Marches and Encampments in <i>Táin Bó Cúailnge</i>	Paul Gosling	Dept. of Heritage & Tourism, GMIT
5.20 pm	10 minutes	BREAK		
		Keynote Lecture		
5.30 pm	45 minutes	Gaelic Service Families of Machaire Chonnacht and the Landscape of Fraoch	Prof. Elizabeth FitzPatrick	Dept. of Archaeology, NUI, Galway
7.30 pm		Conference Dinner: Rathcroghan Visitor Centre	5 Course Gala Meal, Limited Spa	ces - €25 per person

Sunday 15th				
9.30 am	15 minutes	REGISTRATION		
		Preserving and Interpreting our Heritage		
9.45 am	40 minutes	How Brú Chrónáin at Clondalkin Round Tower site came to be	Bernardine Ní Giolla Phádraig, Monica McGill & Teresa O'Leary	Brú Chrónáin
10.25 am	15 minutes	BREAK		
10.40 am	30 minutes	"An Embarassment of Riches": Forms of barrows encountered by the Prehistoric Burial Mounds of County Westmeath Project 2012-2016	Dr. David McGuinness	Freelance Archaeological Researcher
		Remote Sensing		
11.10 am	30 minutes	Photogrammetry - Equipment, Processing, Results & Value	Simon Dowling	Digital 3D Surveyor
11.40 am	30 minutes	Wallingford Castle, Oxfordshire, England; Community-based Remote Sensing Studies of the Inner Bailey	Kevin Barton, Gerard Latham, Judy Dewey & Dr. Katharine Keats-Rohan	Landscape & Geophysical Services; The Wallingford Historical & Archaeological Society; Wallingford Museum
12.10 pm	15 minutes	BREAK	Please make your Soup & Sandwich order during this period	
12.25 pm	30 minutes	Karst - and other good things - from the skies	Shane Carey	GIS Technician, Geological Survey of Ireland
		The Royal Sites Collective		
12.55 pm	30 minutes	The Ringforts of Uisneach	Justin Moffatt	Hill Of Uisneach
1.25 pm	45 minutes	LUNCH BREAK		
2.10 pm		Fieldtrip to Ard Caoin , Carns and Lismurtagh townlands, Co. Roscommon	Daniel Curley	Rathcroghan Visitor Centre
4.30 pm		Close of Conference		





## Conference Registration:

Full Weekend €35 per person

Full Day (Sat. or Sun.) £25 per person
Lunch (Soup & Sandwiches), complimentary Tea/Coffee at breaks included in all prices

For more information and group rates, visit: www.rathcroghanconference.com or call: (071)9639268

There will also be a number of posters on display, relating to work-in-progress community archaeology projects. If you wish to submit a poster on projects being undertaken in your area, please contact us in writing at info@rathcroghan.ie with your poster proposal.